Závěrečná brigáda roku 2019

Na sv. Václava jsme se vydali na závěrečnou brigádu letošního roku. Základem bylo spolčo mládeže, které se nabídlo, že pomůžou na chalupě nějakou brigádou. K tomu se přidali ještě další dobrovolníci a brigádnická skupina byla na světě.

Seznam prací byl poměrně dlouhý – to abychom nezaháleli, abychom mohli vynechat něco, co nepůjde. Čmelda v Brně za odvoz shromáždil poměrně dost vybavení, proto jsme si vypůjčili dodávku a všechno to na chalupu najednou odvezli.

V pátek byla doprava v Brně šílená, že jsme nakonec všichni přijeli později než bychom chtěli. Takže z páteční práce nebylo nic. Alespoň jsme si chalupu prohlédli a mohli prodiskutovat „plán práce“.

Díky účasti o. Jiřího jsme mohli sobotu začít mší svatou ke sv. Václavovi. Po ní rychle něco do žaludku a šup na práci. Oškrabat a natřít část střechy, která se loupala, vyměnit sporák, probrat ještě skříně plné věcí, staré věci (pračky, rádia, televize, ždímačky, špatný nábytek) = všechno ven, nový nábytek dovnitř, přestěhovat skříně mezi místnostmi, aby to dávalo smysl, rozložit postele mezi místnostmi, nadělat police ve skříních, posekat před zimou všechnu trávu, zrušit starý kompost a připravit místo na nový, nařezat překážející dřevo, vyklidit a přerovnat dílnu, zase trochu vyklidit místnost mlýna, kluci vydělali železné kolo mlýnského převodu, které přesahovalo přes zeď,  a spoustu dalších drobnějších prací. Využili jsme velkého auta a všechen odpad jsme odvezli do Brna do sběrného střediska.

No zkrátka pěkně jsme se zapotili a obrovským krokem chalupu zase posunuli směrem k pěknému bývání.

Velké díky patří všem, kteří se zúčastnili a přiložili ruku k dílu. Vězte, že to není poslední brigáda. Můžete se příště také přidat.

Účast: Katka Va., Lyžař, Žuch, Hulk, Klaun, Kent, Kačka Vl., Mat, Jespi, Venda s Tomíkem, Čmelda, Maruška, Jirka D., Petra D., Hanka N. Lukáš N., Seno a pan farář o. Jiří