Proběhly jarní brigády

Tento rok jsme se rozhodli, že zrekonstruujeme horní kuchyni, aby se mohl odpojit starý a nevyhovující vodovodní řád a kanalizace. A když už bylo v plánu provádět zásahy do stěn, rozhodli jsme se pro kompletní rekonstrukci včetně vedení elektřiny a výměny podlahy. Protože se opět sešlo mnoho pracovních postupů, které potřebovaly technologické přestávky. Ukázalo se, že bude potřeba ještě jedné „předbrigády“, kdy dojde k demontování stávající podlahy a srovnání nerovností pomocí samonivelační stěrky. Jak už to u starý staveb bývá, nic nešlo dle plánu. Po demontování podlahy jsme zjistili, že nerovnost podlahy je značná. V rámci předbrigády tedy došlo ke srovnání nejhorších nerovností pomocí betonu, ale následné položení stěrky bylo rizikové z důvodu nedokonalého vyschnutí betonového podkladu.

V úterý 30.dubna jsme se postupně k večeru sjížděli na chalupu a ubytovávali jsme se, kde se dalo. Ve 21.00 jsme se sešli v jídelně k zahajovací modlitbě a k instrukcím ohledně následných prací.

V první květnový den započaly stavební práce v kuchyni. Vysekali jsme drážky pro elektroinstalaci a vedení vodovodních trubek. Byly provedeny průrazy pro odpady do spodního patra a též realizován zásek otvoru pro rozvaděč na chodbě. Současně s pracemi v kuchyni probíhala v rámci volných pracovních sil příprava podkladu další části střechy chalupy. Večer jsme se sešli u táborového ohně, kde byl prostor na povídání a večeři. Někteří odvážlivci se šli vykoupat do Balatonu.

Druhý den bylo také krásně, jako předchozí den, a tak se pokračovalo prvním nátěrem střechy. Provedli jsme nákup zbývajících komponentů pro vodu, odpady a elektriku. V kuchyni se tento den natahovaly všechny elektrikářské kabely, svařovaly se plastové trubky pro vodu a ohřívač a o patro níže se kompletovala sestava odpadních trubek vedoucí do budoucí spodní koupelny, místnosti správce a kuchyně. V odpoledních hodinách se přerušilo vedení starého vodovodu a starého odpadu do staré jímky.

V kuchyni se ještě stihly všechny otvory zaházet hrubou maltou. K večeru přijeli autem Radar – Adam Vošmera a Eva Sychrová. Večer jsme vyplnili společenskými hrami.

Brzo ráno dalšího dne odjela Markéta Adolfová. A když jsme odemknuli vrata garáže tak před nimi stála zaparkovaná dodávka Romana Čičatky. U snídaně jsme se dozvěděli, že přijel se svým synem Štěpánem v noci a spali v autě – jak je už u nich dobrým zvykem.

V pátek bylo zamračeno a hlásili mírné deště – které se občas objevily. Na střeše se tento den nedělalo. V kuchyni se činil pouze Roman a pár pomocníků, při natahování finální omítky. Volné pracovní kapacity se ujali zpracovávání dřeva a dole v koupelně se dosekával odpad a zahazovaly se odpadové a vodovodní trubky. Elektrikáři pod vedením Vodíka kompletovali podružný rozvaděč pro horní patro. Odpoledne přijel vlakem Mat a pozdě večer přijeli ještě autem Ondra a Maruška Doffkovi s Aničkou Jírů. V pozdním večeru nás ještě čekalo složité rozhodování, zda pokračovat v pokládání linolea vzhledem k vlhkosti podkladu nebo to nechat na jiný termín.

V sobotu již bylo krásně. Natíralo se všude, kde se dalo – kuchyně, střecha. V místech, kde byly hluboké zásahy do stěn, byly na stěnách vlhké mapy. Větralo se, topilo se, foukalo se. Před polednem se položilo lino a odpoledne se začala osazovat kuchyňská linka a skříně odpadového a skladovacího koutu. Do večera byly osazeny všechny skříňky, pracovní deska a nástěnná deska. V osm hodin večer jsme chtěli slavnostně zapnout varnou desku, ale ani po hodinových pokusech se nepovedlo ji rozchodit. Blikala, pípala, ale nevařila…

U ohně jsme si potom opekli výborné špekáčky a po té hráli na kytary a zpívali. Až kolem desáté přišel k ohni Klaun a řekl nám, že se mu podařilo zprovoznit elektrickou varnou desku. A tak jsme si všichni velice oddychli.

V neděli se správně má odpočívat a slavit den Páně. My jsme ho slavili nejprve v kostele v Karolince a poté u výborné snídaně (kakao s buchtami) a ve zbytku dne jsme se pokračovali v následných činnostech v kuchyni. Zapojoval se ohřívač, osazovali se vypínače a zásuvky, všude se uklízelo, stěhoval se zpátky kredenc a mycák, všechny věci se stěhovaly zpět do kuchyně, popisovalo se – co se dalo. Většina brigádníků odjížděla až navečer po úklidu chalupy.

Moc děkujeme vám všem, kteří jste přijeli a vytvořili něco nového vlastníma rukama. Ať už jste se zapojili při rekonstrukci kuchyně, budování nové elektroinstalace, podíleli jste se na vaření a přípravě stravy, nebo jste na lanech obnovovali nátěr střechy. Vám všem patří dík!

Doufáme, že nová kuchyň přispěje k uživatelskému komfortu chalupy a bude k užitku všem návštěvníkům.